massage bij Fibromyalgie & Reumatische klachten 

Ben  jij een van de mensen die dag in, dag uit last heeft van spier- en gewrichtspijn door Fibromyalgie? Meestal wordt je hierdoor ook nog eens flink beperkt in jouw dagelijkse bezigheden. Het idee dat hier niets aan te doen is, is zeker niet terecht. Een massage kan jou zeker verlichting geven! De meeste massages werken direct in op de spieren. Door de druk op de spieren wordt er meer zuurstof toegevoerd naar de spieren en ook afvalstoffen worden effectiever weggevoerd. Een van die afvalstoffen is melkzuur. Deze stof is doorgaans verantwoordelijk voor spierpijn en ook voor de fibromyalgie symptomen. Veel clienten hebben pijn in de nek, rug, schouders, in het borstbeen, aan de zijkanten van de heupen en aan de binnenkant van de knie. Kenmerkend voor fibromyalgie zijn pijnpunten die steeds op hele specifieke plekken voorkomen. Met behulp van massages kun je de conditie van de spieren optimaliseren, waardoor deze klachten verminderen.

Door het dagelijks ervaren van pijn kan je weerstand en misschien wel angst ervaren voor en tijdens een massage. Een contactvolle en zachte aanraking staat centraal tijdens deze massage. De unieke massagemethodiek in mijn praktijk is een geïntegreerde vorm van werken vanuit een combinatie van Oosterse en Westerse massagetechnieken. Dat betekend dat deze massage persoonlijk op jou wordt afgestemt. Deze massage bij Fibromyalgie is gericht op het behandelen van de kenmerkende pijnpunten op specifieke plekken. Het doel van deze massage is spanning verlagen en de conditie van de spieren optimaliseren, waardoor klachten verminderen.

Wat zijn nog meer symptomen van fibromyalgie?

Naast pijn in spieren en gewrichten gaat fibromyalgie ook vaak gepaard met een of meerdere van de volgende symptomen:

  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Stijfheid
  • Slaapproblemen
  • Darmklachten
  • Concentratieproblemen
  • Gevoelig voor temperatuurwisselingen
  • Depressieve gevoelens en angsten 

Wat is het effect van massage op fibromyalgie?

Een snelle oplossing, zoals een medicijn, is er niet! Een eenmalige massage zal de klachten niet als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Wel bieden ze tijdelijk verlichting; niet alleen direct na de massage, maar ook in de dagen erna. Sommige mensen getuigen ervan dat ze de dag na de massage soms wat meer pijn ervaren, maar dat daarna de klachten beduidend afnemen. De massage werkt niet alleen direct in op de spieren, maar helpt ook je geest te ontspannen, waardoor je de ziekte weer beter aan kan. Het is raadzaam om massages in kuurvorm te ondergaan. Denk bijvoorbeeld aan tussen de twee tot vier massages per maand in de beginperiode. Daarna kan dit worden afgebouwd naar bijvoorbeeld één keer per maand.